İngiltere’de bir üniversiteye başvurmak konusunda kararsız kaldıysanız; tipik misafirperverliği, çok kültürlü kampüs yaşamı, bohem şehirleri, canlı ve heyecan verici gece hayatı, restoranları, barları, göz alıcı mimarisi ve birbirinden güzel özellikleri karar vermenize yardımcı olabilir. Birleşik Krallık nüfusunun %80’ini kapsayan İngiltere nüfusunun çoğu başkent Londra’da yoğunlaşmıştır. Genel olarak hem ülkenin hem de dünyanın en önemli iş ve finans merkezleri arasında yer alan şehir, üniversiteleri ve kariyer fırsatları ile de hatırı sayılır bir öğrenci nüfusuna sahiptir. Her ne kadar Londra, İngiltere’nin simgesi olarak görünse de ülke, Londra’yı aratmayacak ve her biri kendine özgü özellikleri ile ünlenmiş şehirlere sahiptir. Michelin yıldızlı restoranları ile ülkenin en iyi yiyecek ve içecek şehri Yorkshire, bal rengi kasabaları, taş evleri ve büyüleyici doğal yaşamı ile Cotswolds, muhteşem plajlara sahip Devon, Roma döneminden kalma binaları ve tarihi geçmişi ile şirin Bath, kuzey liman kenti Liverpool, 18. yüzyılda dünyanın sanayileşmiş ilk şehri ve bugün futbol klübü ile sayısız başarıya imza atmış Manchester yabancı öğrencilerinde sıklıkla tercih ettiği şehirler arasındadır.
İngiltere denince çoğumuzun ilk aklına gelen yıl boyu süren yağışlar olsa da, olumsuz hava koşullarına aldırmayan öğrenciler için ülkede yapabilecekleri sayısız aktivite vardır. Festivalleri ile ünlü ülke, yıl boyu çeşitli etkinliklere sahne olur. Bunlar arasında;
-
Nisan ayının son haftasından Mayıs ortalarına kadar devam eden sanat, kültür ve müziğe kadar çok yönlü bir festival olan Leeds International Festival.
-
Mayıs’ta gerçekleşen Keswick Jazz Festivali.
-
Temmuz ayında Wimbledon Tenis Turnuvası.
-
Ağustos ayında sayısız renkli kostümlere sahne olan Notting Hill Carnival.
-
Eylül ayının ilk haftası düzenlenen ve dünya moda sektörünün kalbinin attığı London Fashion Week.
Yemek Kültürü
Ortaçağ’dan 20. yüzyıla kadar İngiliz mutfağı, Avrupalı komşuları arasında oldukça saygın bir yere sahip olmuş ve kraliyet mutfağı soslar, peynir ve ekmek çeşitleri, etler ve balıklarla zenginleşmiştir. Geleneksel İngiltere yemek kültürü denilince akşam çay saatleri ve meşhur kahvaltıları ilk aklımıza gelenler arasındadır. Pastırma, yumurta, kızarmış veya ızgara domates, kızarmış mantar, sosis, fasulye ve haşlanmış patatesli siyah pudingden oluşan zengin İngiliz kahvaltısını kızarmış hindi, patates püresi ve brüksel lahanası ile çeşitlendirilmiş İngiliz Noel yemeği izler.
Günümüz İngiliz mutfağı, 1950’lerden itibaren ülkeye gelen Asya ve Hint kökenli göçmenlerle daha da çeşitlenmiştir. İngiltere’de eğitim almayı düşünürseniz, ülkenin en bilinen ve tadına bakabileceğiniz lezzetleri şu şekildedir;
-
Meşhur kızarmış patates ve balıktan oluşan fish&chips.
-
Geleneksel İngiliz tatlısı olan ve bol tereyağlı çikolatalı ıslak kek olarak bilinen sticky toffee puding.
-
Tart hamuru içinde pişirilen soslanmış kuşbaşı dana etinden oluşan steak pie.
-
Ağır ateşte fırında pişirilmiş dana, domuz ya da hindi etinin ince dilimler halinde grevy adı verilen sosla yanında bebek patates ve buharda pişmiş sebzelerle servis edildiği meşhur geleneksel pazar yemeği adı verilen sunday roast.
Edebiyat ve Tiyatro
İngiltere denilince çoğumuzun ilk aklına gelen dünyaca ünlü sayısız yazara ve edebi esere sahip İngiliz edebiyatı gelir. İngilizce olarak ilk eserlerin üretilmesine ve zenginleşmesine katkı sağlayan edebiyat ve tiyatro tarihinde özellikle Elizabeth dönemine damga vurmuş William Shakespeare’in payı büyüktür. Bugün bile tiyatronun yanı sıra dünya çapında sinema filmleri yapılmış ‘’Hamlet, Othello, Kral Lear, Bir Yaz Gecesi Rüyası’’ gibi eserleri bilmeyen yoktur. İngiltere’de eğitim almayı düşünüyorsanız; ‘’Oliver Twist, Büyük Umutlar, David Copperfield’’ gibi eserleriyle Charles Dickens, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Thomas Hardy, ‘’Doğu Ekspresi’nde Cinayet’’ romanıyla tanıdığımız polisiye edebiyatın en önemli isimlerinden Agatha Christie, ‘’Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit’’ eserlerinin özellikle sinema uyarlamalarıyla dünya çapında üne kavuşmuş JRR Tolkien, ‘’Mrs Dalloway, Dalgalar’’ gibi romanlarıyla Virginia Woolf, Robinson Crusoe karakterinin yaratıcısı Daniel Defoe gibi isimleri sıklıkla duyarsınız.
Müzik, Sinema ve Moda
Dünya sinema ve müzik tarihine büyük etkileri olan İngiltere’de okumak isteyen uluslararası öğrenciler için özellikle sinema, müzik ve moda tasarımı gibi konularda eğitim almak oldukça önemlidir. Zira ülke bu alanlarda, zengin lisans ve lisansüstü program seçenekleri ve Cambridge School of Visual and Performing Arts, University of Westminster London, University of Sheffield, Nottingham Trent University gibi kaliteli eğitim kurumlarıyla göz doldurur. Gelin İngiltere’nin moda müzik ve sinema dünyasında öncü olmuş isimlerine birlikte göz atalım;
-
MODA: İngiltere denilince geçmişi kraliyet dönemine uzanan Viktoryen tarzda kıyafetleriyle döneme damga vurmuş giyim kültürünün yeri ayrıdır. Günümüzde ise moda tasarım alanında öncü isimler arasında özellikle kraliyet akademisi tarafından da ödüllendirilmiş, Thomas Burberry’i sayabiliriz. Bugün kendine özgü ekose deseni ile dünyaca üne sahip Burberry markasının da kurucusu olan isimi, günümüzde İngiliz ve dünya modasına tarzlarıyla farklı bakış açıları getiren moda tasarımcıları Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Stella McCartney, Sarah Burton izler.
-
SİNEMA: İngiltere, her yıl sahne sanatları, oyunculuk ve yönetmenlik gibi çok sayıda alanda özellikle Londra şehriyle öğrencileri kendine çeker. Amerika’dan sonra sinema endüstrisinin gelişimine önemli katkıları olan İngiltere, aynı zamanda dünyanın en iyi yönetmen, yapımcı ve oyuncularına da ev sahipliği yapar. Yarattığı ‘’Şarlo’’ karakteri ile özdeşleşmiş yönetmen, oyuncu ve yazar Charlie Chaplin ve ‘’Sapık, Kuşlar, North by Northwest, 39 Basamak’’ gibi gerilim tarzı filmlerin yönetmeni Alfred Hitchcock’un hem İngiliz hem de Amerikan sinemasındaki yeri oldukça önemlidir. Aynı zamanda bugün birçok ödüle sahip İngiliz oyuncular arasında Jeremy Irons, Daniel Day-Lewis, Michael Caine, Daniel Craig, Christian Bale, Gary Oldman, Helen Mirren yer alır.
-
MÜZİK: İngiliz kültürü özellikleri arasında, bugün dünya çapında yaygınlığa sahip popüler müzik kültürünün yeri oldukça önemlidir. Beatles grubu ile başlayan bu tanınırlılık Rolling Stones, Pink Floyd, Led Zeppelin, Queen gibi müzik grupları ve Sting, David Bowie, Elton John, Eric Clapton, Phil Collins, Amy Winehouse gibi şarkıcılarla devam etmiştir.
İngiltere’de Ziyaret Edebileceğiniz Yerler
İngiltere kültürü hakkında daha yakından bilgi almanın en kolay yollarından biri de ülkede öğrenim görürken, fırsat bulduğunuz her an gezmekten geçer. İngiltere’de özellikle Londra şehri kozmopolit yapısı ve yüksek maliyetli yaşam tarzı ile dikkat çekerken, ülkenin diğer şehirleri hafta sonları ve günlük ziyaretler için düşük bütçeli yeme-içme ve konaklama masrafları ile göz doldurur. İngiltere’de eğitim alırken mutlaka görmeniz ve gezmeniz gereken yerler şu şekildedir;
-
İngiltere’nin Bath şehrinde yer alan, dünyanın en önemli kültürel ve tarihi değerlerinden biri olan Roma Hamamı.
-
Londra’da 20. yüzyılın başlarından itibaren Çinli göçmenler tarafından kurulan Chinatown.
-
İngiltere’yi doğu-batı doğrultusunda ikiye ayıran ve milattan sonra 122 yılında Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş Hadrian Duvarı.
-
1068 yılında inşa edilmiş Warwick Kalesi.
-
Film yıldızları, ünlü siyasetçiler ve sporcuların balmumu heykellerinin yer aldığı Madame Tussaud Balmumu Müzesi.
-
1070 yılında inşası başlamış İngiltere’nin gotik tarzda yapılmış en popüler dini yapısı olan Canterbury Katedrali.
-
Dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Stonehenge.